Ambro Kärkkäinen – Itsenäisyyden ajan alun merkittävin kauppias Kiuruvedellä

Työn tiedot

Tekijä: Micaela Huhtala ja Senni Hyvönen
Oppilaitos: Kiuruveden lukio
Opettaja: Pertti Remes

Liitetiedosto

Liite:Antti Ambrosius Kärkkäinen, kutsumanimeltään Ambro, syntyi 4.12.1872 maanviljelijäperheeseen Lassi ja Akvilliina Kärkkäiselle. Kärkkäinen meni ensin naimisiin Hilja Ihalaisen kanssa, jonka kanssa hänellä oli yksi poika. Myöhemmin hän avioitui Hilda Mattilan kanssa, jonka kanssa hänellä oli kahdeksan lasta.

Koulunkäynnin Ambro aloitti kymmenvuotiaana kansakoulussa. Hänen isänsä Lassi tahtoi pojastaan pappia, mutta Ambro oli alusta asti tahtonut liikealalle ja olikin koulussa erityisen hyvä laskennossa. 1890-luvun alkupuolella hän kävi kaksivuotisen kauppakoulun Kuopiossa. Valmistuttuaan opettajaksi hän lähti veljensä luokse Iisalmeen ja pääsi juoksupojaksi Joachim Putkosen lesken kauppaliikkeeseen. Vuosien 1906–1907 vaihteessa Kärkkäinen liittyi maalaisliittoon. 1909 hän oli ehdolla eduskuntavaaleissa, ja sai 117 ääntä muttei tullut valituksi. Paikallispolitiikassa Kärkkäinen oli aktiivinen. Hän toimi Kiuruveden kuntakokouksien esimiehenä vuosien 1909 ja 1917 välillä.

Myöhemmin Kiuruvedelle perustettiin Joachim Putkosen lesken liikkeen sivuliike, jonne Kärkkäinen pääsi myymälänhoitajaksi. Vuonna 1912 Kärkkäinen osti liikkeen itselleen ja liikkeestä kehittyikin Kiuruveden huomattavin kauppa. Kärkkäisestä itsestään tuli Kiuruveden 1900-luvun tunnetuin kauppias. Muutama vuosi myöhemmin hän kävi Saksassa tutkimassa bisnesmaailmaa. Vuonna 1916 Kärkkäisellä oli myymälä Kiuruveden keskustassa sekä sivukauppa Kalliojärvellä. Ensimmäinen maailmansota vaikeutti Kärkkäisen liiketoimintaa. Tavaran kauppaansa hän hankki Pohjanmaan kaupungeista.

Suomen itsenäistymisen aikoihin Ambro Kärkkäinen oli aktiivinen yhteiskunnallisesti jo luottamustehtäviensäkin vuoksi. Hän oli perustamassa Kiuruveden kirkonkylälle suojeluskuntaa yhdessä kunnallislautakunnan esimiehen, maanviljelijä Antti Tikkasen kanssa marraskuussa 1917. Toimiessaan kuntakokouksen puheenjohtajana annettiin helmikuussa 1918 hänen nimissään julistus, jossa määrättiin kaikki suojeluskuntiin kuulumattomat Kiuruveden kuntalaiset luovuttamaan aseensa ja ammuksensa suojeluskunnan Kiuruveden päämajaan. Sisällissodan aikana Kärkkäinen oli yksi Kiuruveden suojeluskunnan esikunnan kolmesta jäsenestä ja oli aktiivisesti toiminnassa mukana. Suojeluskunta mm. järjesti vartiotoimintaa, ilmoitteli toiminnastaan Salmetar-sanomalehdessä ja organisoi harjoituksia.

Itsenäistymisen ja sisällissodan jälkeen Kärkkäisen ura jatkui kaupankäynnin ja myös yhteiskunnallisten tehtävien merkeissä. Hän osti kaupallensa tontin rakennuksineen vuonna 1924. Ambro Kärkkäinen oli mukana kehittämässä meijeritoimintaa Kiuruvedelle ja kiinnitti huomiota kunnollisten maanviljelyskoneiden hankintaan ja myyntiin.

Ambro Kärkkäinen kuoli 61-vuotiaana 19.3.1934. Kauppiaan leski Hilja Kärkkäinen jatkoi kauppatoimintaa ja sen jälkeen heidän perillisensä. Ambro Kärkkäisen nimellä tunnettu liiketoiminta jatkui Kiuruvedellä aina vuoteen 1979 asti.

Ambro Kärkkäinen (henkilökuva), Kiuruveden kaupungin kuva-arkisto

Ambro Kärkkäinen Kiuruveden kuntakokouksen puheenjohtajana Suojalla 1918, Kiuruveden kaupungin kuva-arkisto

Ambro Kärkkäisen kauppaliike 1960-1970-luvuilla, Kiuruveden kaupungin kuva-arkisto

Ambro Kärkkäisen julistus Salmetar-lehdessä nro 22, 21.2.1918

Lähteet:

Painetut:

Huovinen, Leo: Kiuruvesi 1873–1980, 1988

Kiuruveden Hautajärven erämaihin 1540-luvulla asuinsijansa perustaneen Pekka Pekanpoika Kärkkäisen jälkipolvia, Kärkkäisten sukuseura 2007

Kärkkäisten suku 1, Kärkkäisten sukuseura 1953

Painamattomat:

www.myheritage.fi/names/antti_kärkkäinen

Kuvalähteet:

Ambro Kärkkäisen kauppaliike, http://www.kiuruvedenkotiseutuyhdistys.fi/kirkonkylanhistoria/ambro-karkkainen-kauppa/

Ambro Kärkkäisen julistus Salmetar-lehdessä nro 22, 21.2.1918, digi.kansalliskirjasto.fi